Plaatsen van valbeveiliging en een veilige toegang op het dak
Wanneer vaak daken betreden worden om de jaarlijkse reiniging van daken of het onderhoud van technieken op het dak uit te voeren is een gepaste en genormeerde valbeveiliging een must. Een veilige toegang op het dak begint meestal met een genormeerde kooiladder al dan niet voorzien van inklimbeveiliging.
Voor onze klant Vives hoge school te Kortrijk plaatsen wij de eerste stap om daken veilig te betreden namelijk het plaatsen van een geschikte kooiladder. Vooraleer men aan valbeveiliging op het dak begint is een veilige toegang op het dak de eerste stap naar veilig werken op hoogte. Als opdracht plaatste HWV Facilities op de gebouwen van de campus Vives te Kortrijk overal kooiladders om een veilige toegang op het dak te bekomen.
Naast brandladders en kooiladders voorziet Hwv Facilities valbeveiliging op daken en gebouwen door het plaatsen van levenslijnen, ankerpunten en hekwerk of borstwering, steeds genormeerd en snel en vakkundig geplaatst. In valbeveiliging wordt onderscheid gemaakt tussen collectieve valbeveiliging en persoonlijke valbeveiliging.
Persoonlijke valbeveiliging omvat naast pbm's ook levenslijnen, ankerpunten, tijdelijke mobiele ankerpunten en tijdelijke levenslijnen.
Onder collectieve valbeveiliging verstaan we anti doorvalnetten, hekwerk of ballustrades zodoende er vrij zonder beperkingen kan gewerkt worden op hoogte.
Welke zijn de voordelen van collectieve valbeveiliging?
géén periodieke keuringen nodig
géén beperking in het aantal personen die vrij zich kunnen begeven zonder aanlijning
terugverdientijd van ongeveer 5 jaar ten opzichte van indivuele valbeveiliging zoals dakankers en levenslijnen
onderhoudsvriendelijk aluminium of rvs
géén aanlijning nodig tijdens werkzaamheden in de veilige zone van het dak
estethisch in verschillende vormen en kleuren mogelijk
neerklapbaar hekwerk om visuele redenen
deze valbeveiliging is toepasselijk op daken, machines, werken op hoogte en rond dakkoepels tegen doorvalgevaar