Is keuring van valbeveiliging verplicht?

 

Is keuring van valbeveiliging verplicht?

Om veilig te werken met machines is het belangrijk dat permanente toegangsmiddelen, zoals ladders en steigers, aan bepaalde normen voldoen. Bijvoorbeeld de EN-14122-4 norm biedt richtlijnen voor het ontwerp, de constructie, het gebruik en het onderhoud van toegangsmiddelen. Deze norm specificeert niet alleen de constructieve en functionele eisen, maar ook de materialen die gebruikt moeten worden bij de constructie van toegangsmiddelen.

Naast de constructievereisten worden er ook bepalingen gegeven over het gebruik en onderhoud van toegangsmiddelen. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de maximale belasting van ladders en steigers, de afmetingen van de sporten en de onderlinge afstand, en de algemene veiligheidsvereisten die gelden bij het gebruik van toegangsmiddelen.

Bedrijven die machines gebruiken en onderhouden, moeten zich houden aan de EN-14122-4 norm om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. Wanneer toegangsmiddelen veilig zijn en medewerkers goed opgeleid worden om ze op de juiste manier te gebruiken, kunnen ongevallen worden voorkomen. Het is daarom van belang om deze norm na te leven en te zorgen voor een veilige werkomgeving.

Wettelijke keuring valbeveiliging, wat moet je weten?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor je werknemers, ook als het gaat om werken op hoogte. Valbeveiliging is daarom een belangrijk onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen op de werkvloer. Maar wist je dat valbeveiliging ook wettelijk gekeurd moet worden? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de wettelijke keuring van valbeveiliging.

Wanneer is een wettelijke keuring van valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging moet regelmatig en periodiek worden geïnspecteerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft en verder kan voldoen aan de veiligheidsnormen. Een keuring van valbeveiliging is verplicht volgens de wet. De frequentie van de keuring hangt af van de mate van gebruik en de omgevingsfactoren waarin de valbeveiliging wordt gebruikt. Voor de keuring van levenslijnen en ankerpunten wordt er onder normaal gebruik een jaarlijkse keuring voorzien.

Herstellen van metalen dak

Waar moet je op letten bij een wettelijke keuring van valbeveiliging?

Bij een wettelijke en verplichte keuring van valbeveiliging wordt er gekeken naar de staat van de valbeveiliging, de ankerpunten, de lijnen en de verankeringen. Ook wordt er gekeken of de valbeveiliging nog voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Let er bij het kiezen van een keuringsbedrijf op dat zij gecertificeerd zijn en voldoen aan de richtlijnen tot het keuren van valbeveiliging.

Tijdens de keuring worden er verschillende metingen en tests uitgevoerd om te controleren of de valbeveiliging nog veilig is. De bevindingen worden vastgelegd in een rapport en indien nodig worden er aanbevelingen gedaan voor eventuele reparaties of vervangingen. Na afloop van de keuring ontvang je een certificaat waaruit blijkt dat de valbeveiliging wettelijk gekeurd is en aan de geldende veiligheidsnormen voldoet.

Kortom, valbeveiliging is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je werknemers, maar moet ook wettelijk gekeurd worden. Zorg ervoor dat je valbeveiliging regelmatig laat keuren door een gecertificeerd keuringsbedrijf om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

 

Plaatsen van levenslijn op dak
Valbeveiliging
Valbeveiliging - Borstwering
Valbeveiliging - Ankerpunten
Plaaten van maatwerk in staal