Wanneer is valbeveiliging in België verplicht?
Valbeveiliging is van groot belang om ongevallen op de werkvloer te voorkomen. In België zijn er wetten en regels die bepalen wanneer het gebruik van valbeveiliging verplicht is. In dit artikel gaan we dieper in op wanneer valbeveiliging in België verplicht is.
Wetgeving in België
De wetgeving in België is opgesteld om werknemers te beschermen en veilige werkomstandigheden te garanderen. In deze wetgeving omtrent valbeveiliging is vastgelegd dat werkgevers verplicht zijn om maatregelen te nemen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. Een van die maatregelen is het nemen van bepaalde valbeveiligingsmaatregelen. Collectieve valbeveiliging primeert steeds boven de individuele valbeveiliging.
Wanneer is valbeveiliging verplicht?
Valbeveiliging is verplicht in de volgende situaties:
Werkzaamheden op hoogte vanaf 2 meter
Als werknemers werkzaamheden uitvoeren op hoogte, dan is valbeveiliging verplicht. Hierbij kan gedacht worden aan werkzaamheden op daken, steigers, ladders en trappen.
Risicovolle situaties met mogelijks valgevaar
Als er sprake is van risicovolle situaties, dan is valbeveiliging verplicht. Hierbij kan gedacht worden aan werkzaamheden met hijskranen of werkzaamheden waarbij zware materialen worden verplaatst.
Onderhoud en montage van industriële installaties met risico tot valgevaar
In industriële installaties waarbij werkzaamheden op hoogte worden uitgevoerd, is valbeveiliging verplicht. Hierbij kan gedacht worden aan werkzaamheden in fabrieken en magazijnen.
Installatie van windturbines of onderhoud ervan
Bij het onderhoud of de bouw van windturbines is valbeveiliging verplicht. Dit geldt ook voor de toegangswegen naar de windturbines.
Welke valbeveiligingsmiddelen zijn verplicht?
De keuze van valbeveiligingsmiddelen is afhankelijk van de specifieke situatie en de risico's die daarbij komen kijken. In de meeste gevallen is het gebruik van een harnas in combinatie met een vanglijn verplicht. Hou rekening waar mogelijks collectieve valbeveiliging kan gebruikt worden deze altijd voorrang dient te hebben op individuele valbeveiliging.
Conclusie
Valbeveiliging is verplicht in België als werknemers werkzaamheden op een hoogte vanaf 2 meter uitvoeren, als er sprake is van risicovolle situaties, bij industriële installaties en bij windturbines. Het is belangrijk om te voldoen aan deze verplichtingen om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Door het nemen van de juiste valbeveiligingsmaatregelen kunnen ongevallen op de werkvloer voorkomen worden.