EPDM dakbedekking, de ideale dakbedekking voor uw platdak

 

EPDM dakbedekking, de ideale dakbedekking voor uw platdak

 

Isoleren en renoveer uw platdak met EPDM rubber dakbedekking, de waterdichte oplossing met een levensduur van meer dan 50 jaar

 

Wat betekent EPDM precies?


EPDM of rubber dakbedekking is de afkorting van Ethyleen Propuleen Dieen Monomeer en is een uiterst duurzaam en hoogwaardig dakdichtingsproduct met een bewezen levensduur van meer dan 50 jaar. Onze eerste referenties van EPDM daken in Vlaanderen dateren van de eind jaren 70 en liggen er nog steeds waterdicht bij.

 Welke zijn de voordelen van EPDM dakbedekking?

 EPDM dakbanen zijn uiterst flexibel en UV-bestendig. Zon, regen of hagel zal geen schade aan de EPDM dakhuid aanbrengen. Zowel tegen extreme hitte en vrieskou is deze rubber dakbedekking uiterst bestendig. Ook is naast de lange levensduur het milieu vriendelijk aspect een troef. De epdm dakbanen zijn namelijk recycleerbaar en de rubber kan voor andere toepassingen herbruikt worden.

Ieder jaar wint EPDM voor platte daken aan populariteit aangezien er slecht één laag dient voorzien te worden als waterdichting. Bij roofing is dit meestal een twee laags systeem. Door zijn lange levensduur van meer dan 50 jaar is het ook zeer geschikt voor groendaken . Wens je 100 procent garantie op waterdichtheid, dan is EPDM zeker de ideale dakbedekking voor uw platdak.

Zijn er ook nadelen aan EPDM?

Het grootste nadeel is ongetwijfeld de prijs. Deze rubberen dakbedekking is een stuk duurder dan TPO, PVC of roofing. Echter is de levensduur vaak het dubbel van andere dakdichtingen. Bepaalde soorten EPDM geven bieden géén garantie tot helder regenwater bij opslag.

EPDM daken door HWV Facilities

Welk soort EPDM dakbedekking bestaat er?

EPDM rubber banen bestaan uit verschillende diktes en breedtes. De meest gebruikte diktes zijn 1,2 mm en 1,5 mm voor daken en 1.0 mm voor zwemvijvers en 3D EPDM op maat zonder naden. Waterkering slabben in EPDM zijn meestal stroken op maat met een dikte van 0.75 mm. Voor vijvertoepassingen wordt een andere soort rubber gebruikt dan voor een plat dak. Witte EPDM en grijze EPDM zijn ook verkrijgbaar op bestelling maar zijn vaak een pak duurder.

Ook bestaat er rubberen dakbanen onderaan met cachering of interne met wapening terwijl andere rubber dakbanen naakt of niet voorzien zijn van een wapening intern of onderaan de dakrol.

De meest gekende EPDM producten in Vlaanderen zijn Firestone, Resitrix, Mastersystems en Sure seal.

EPDM dakdichtingsbanen kunnen gevulcaniseerd of gelast verbonden worden. Ook zijn er naadloze EPDM folies op maat. Deze naadloze stukken EPDM zijn ideaal voor eenvoudige vormen van daken of vijvers.

Rubber dakbedekking kan gelijmd worden bovenop een bestaand roofing dak of op isolatie. Andere bevestigingsmethodes voor rubber daken zijn mechanisch schroeven of zelfklevende EPDM.

Zijn alle EPDM soorten geschikt voor helder regenwater?

Neen, let goed op of de gekozen EPDM wel degelijk beschikt over een helder regenwaterattest. Bepaalde EPDM soorten zoals resitrix geven nl. verkleuring af in het regenwater. Dit kan éénvoudig opgelost worden met een alulon laag of een bijkomende filter in de regenput.

Contacteer ons nader voor meer informatie omtrent EPDM daken.

Grijze EPDM dakbedekking plaatsen
EPDM daken door HWV Facilities
Plaatsen van een lichtkoepel op een plat dak
Plaatsen van EPDM vijverfolie uit één stuk