Asbest daken afbreken en renoveren: risico's, aanpak en advies - HWV Facilities

 

Asbest daken afbreken en renoveren

Asbest daken zijn een veelvoorkomend probleem in oudere gebouwen. In dit artikel bespreken we de risico's van asbest daken en hoe ze veilig kunnen worden afgebroken en gerenoveerd.

  • Wat is asbest en waarom dient het zo snel mogelijk afgebroken te worden?

  • Risico's van asbest daken

  • Afbreken van asbest daken

  • Renoveren van asbest daken

  • Conclusie

Wat is asbest en waarom dient het zo snel mogelijk afgebroken te worden?

Asbest is een vezel die gedurende vele jaren is toegepast in onder andere dakbedekkingsmaterialen zoals golfplaten, Eternit leien of asbesthoudende onderdak platen. Hoewel asbest relatief veilig is wanneer het volledig intact en ongeschonden is, kan het gevaarlijk zijn wanneer het wordt beschadigd of verouderd.

Risico's van asbest daken

Asbestvezels kunnen in de lucht terechtkomen wanneer een dak beschadigd is of wanneer het asbest dak onprofessioneel wordt afgebroken. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals longkanker en mesothelioom. Daarom is het belangrijk om professioneel te werk te gaan bij het afbreken en renoveren van asbest daken.

Afbreken van asbest daken

Het afbreken van asbest daken moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerd en gecertificeerd bedrijf. Zij zullen de juiste veiligheidsmaatregelen treffen, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het afdekken van het gebouw met plastic folie om asbestvezels tegen te houden.

Asbest daken afbreken en renoveren

Afbreken van asbest golfplaten

Na het verwijderen van het asbest dak zal een gespecialiseerd bedrijf het afval verzamelen en vervoeren naar een geschikte verwerking faciliteit. Hier zal het asbest veilig worden afgevoerd.

Renoveren van asbest daken

In vele gevallen is het mogelijk om een asbest dak te renoveren. Dit kan worden vervangen door geïsoleerde metalen sandwichpanelen. Echter, voordat u een asbest dak renoveert, is het belangrijk om te controleren of het dak in goede staat is en of er geen beschadigingen aanwezig zijn. Indien dit het geval is, moet het asbest dak met de meeste zorg worden afgebroken.

Conclusie

Asbest daken zijn een gevaarlijk probleem in oudere gebouwen. Het is belangrijk om professioneel te werk te gaan bij het afbreken en renoveren van asbest daken om de gezondheidsrisico's te minimaliseren. Voor het saneren van industriële asbest daken kunt u terecht bij HWV Facilities uit West Vlaanderen, een specialist op dit gebied. Voor particuliere asbest daken wordt geadviseerd om contact op te nemen met een gecertificeerde dakwerker in de buurt.

Asbest daken afbreken en renoveren
Asbest daken afbreken en renoveren
Asbest daken afbreken en renoveren
Asbest daken afbreken en renoveren