Wat is EPDM dakbedekking?

 

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor het afdichten van daken. Het is een populaire keuze voor zowel nieuwbouw als renovatie, vanwege de vele voordelen die het biedt.

Wat betekent EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een synthetisch rubber dat wordt gemaakt door de polymerisatie van ethyleen, propyleen en dieen. Dit proces resulteert in een materiaal dat sterk, elastisch en waterdicht is.

Eigenschappen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft een aantal unieke eigenschappen die het tot een ideale keuze voor dakbedekking maken. Deze eigenschappen zijn onder meer:

 • Waterdichtheid: EPDM is een volledig waterdicht materiaal, zonder naden of voegen. Dit maakt het een zeer betrouwbare keuze voor dakbedekking.

 • Elasticiteit: EPDM is een zeer elastisch materiaal. Dit betekent dat het zich goed kan aanpassen aan bewegingen van het dak, zoals door temperatuurschommelingen of windbelasting.

 • UV-bestendigheid: EPDM is UV-bestendig, waardoor het niet veroudert of verkleurt door de zon. De geschatte levensduur volgens Buildwise bedraagt minimum 50 jaar.

 • Brandveiligheid: EPDM is brandwerend, waardoor het een veilige keuze is voor gebouwen met een brandgevaarlijke dakconstructie. Ook zijn de meeste merken van rubber dakbedekking FM approved.

 • Lichtgewicht: EPDM is een lichtgewicht materiaal, waardoor het minder belasting geeft aan de dakconstructie.

 • Lage onderhoudskosten: EPDM heeft zeer lage onderhoudskosten. Het hoeft slechts om de 50 jaar vervangen te worden indien dit goed geplaatst werd volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Toepassingen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking kan worden toegepast op verschillende soorten daken, waaronder:

 • Platte daken voor industrie gebouwen of particuliere woningen

 • Steile of hellende daken

 • Groene daken

 • Vijverafdichtingen

Kosten van EPDM dakbedekking

De kosten van EPDM dakbedekking zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van het dak, de dikte van het materiaal en de plaatselijke arbeidskosten. Over het algemeen zijn de plaatsings kosten van EPDM dakbedekking vergelijkbaar met die van andere populaire dakbedekkingsmaterialen, zoals bitumen en PVC. Echter de m2 prijs voor de aankoop van de epdm dakbedekking ligt een flink stuk hoger dan andere kunststof dakdichtingsproducten.

Voordelen van een platdak in EPDM

Een platdak is een populaire keuze voor woningen, bedrijven en andere gebouwen. Het is een praktische en duurzame oplossing die veel voordelen biedt. EPDM is een van de meest populaire materialen voor platdakbedekking. Het heeft een aantal unieke eigenschappen die het tot een ideale keuze maken voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Geen naden: altijd waterdicht

EPDM wordt meestal in één stuk aangebracht, waardoor er geen naden zijn. Dit is een groot voordeel, omdat naden de meest voorkomende oorzaak van lekkages zijn. Een platdak in EPDM is dus altijd waterdicht, ook bij extreme weersomstandigheden en is altijd beloopbaar bij droog weer.

Enorme elasticiteit en UV-bestendig

EPDM is een zeer elastisch materiaal. Dit betekent dat het zich goed kan aanpassen aan bewegingen van het dak, zoals door temperatuurschommelingen of windbelasting. EPDM is ook UV-bestendig, waardoor het niet veroudert of verkleurt door de zon.

Plaatsing zonder vuur: mogelijk op elke dakstructuur

EPDM kan worden aangebracht zonder vuur. Dit is een voordeel voor gebouwen met een brandgevaarlijke dakconstructie. EPDM kan ook worden aangebracht op bestaande daken, zonder dat het dak hoeft te worden verwijderd.

Perfect voor renovatie

EPDM kan worden aangebracht over bestaande dakbedekking, zoals roofing. Dit is een kostenefficiënte manier om een oud dak te renoveren.

Andere voordelen

Naast de bovengenoemde voordelen heeft EPDM nog een aantal andere voordelen, zoals:

 • Lichtgewicht

 • Lage onderhoudskosten

 • Recyclebaar

Conclusie

Een platdak in EPDM is een duurzame en veelzijdige oplossing met veel voordelen. Het is een ideale keuze voor zowel nieuwbouw als renovatie. De meest gekende merken van rubber dakbedekking zijn Resitrix, Elevate en Master systems. Voor deze EPDM dakmaterialen is HWV Facilities een erkend plaatser in België.

EPDM daken - Plaatsen van 1.350 m² EPDM folie uit één stuk te Gent voor een bedrijfsvijver
geberit pluvia systeem hemelwater
EPDM daken - Renovatie dakbedekking 3000 m² productiehal te Zeebrugge met grijze EPDM liner